הנשימה הבטנית
הנשימה היא הפעולה הבסיסית והטבעית ביותר שיש. בעוד תינוקות נושמים בצורה טבעית ועמוקה, אנשים בוגרים מסגלים לעצמם עם הזמן הרגלי נשימה לקויים עד שנשימתם הופכת לשטחית ורדודה. שתי סיבות עיקריות גורמות לשינוי הנשימה בקרב הבוגרים:
1) הנשימה קשורה קשר הדוק למצבים נפשיים. כשאדם כועס, לחוץ, מודאג ומוטרד נשימתו כבר אינה רגועה אלא הופכת להיות נמרצת ומהירה.
2) אנשים בוגרים מכווצים רבות את אזור הבטן , כדי להשיג בטן חזקה, שטוחה ונוקשה, מה שמונע את תנועת הסרעפת למטה (שרירי הבטן צריכים להשתחרר ולהתארך כדי לאפשר לסרעפת לרדת).
הנשימה הנפוצה היום בקרב אנשים רבים היא הנשימה החזית. בנשימה זו במהלך השאיפה יש משיכה מעלה והחוצה של בית החזה ועצמות הבריח, והרמת הסרעפת תוך הכנסה והרמת הבטן (במקום הוצאתה), ובנשיפה נבחין בהוצאת הבטן. בנשימה החזית הנשימה אינה יעילה ואינה משתמשת במלוא הקיבולת של הריאות (מה שגורם לחוסר שימוש, ואף לניוון, של החלק התחתון של הריאות עקב אי הגעת החמצן לשם), אין שימוש מספק בסרעפת, יש בזבוז אנרגיה ועלולות להיווצר בעיות גופניות רבות כמו: עייפות, כאבי ראש ומחלות נשימתיות.
הנשימה המומלצת היא הנשימה הבטנית אשר עושה שימוש מלא בשריר הסרעפת.
הסרעפת היא שריר אופקי ושטוח, דמוית כיפה, המפרידה את בית החזה מחלל הבטן. קצותיה הם שרירים המחברים אותה אל דופן הגו. התכווצותם של שרירים אלה במהלך השאיפה "מושכת" את הסרעפת כלפיי מטה, ונפח בית החזה גדל. הריאות, שהן אלאסטיות, מושפעות מהתרחבות זו, ולכן הן מתמלאות אוויר. במהלך הנשיפה הסרעפת עולה חזרה כלפי מעלה. בנשימה הבטנית, תפקידן של הריאות פאסיבי לחלוטין. בנשימה בטנית, הבטן מתנפחת ולא מתכווצת בעת שאיפת האוויר. השימוש בשריר זה דוחק את איברי הבטן כלפי מטה, וגורם להם לבלוט כלפי חוץ. המראה והתחושה הם אכן של ניפוח. אולם למעשה מדובר בכך שהריאות מקבלות הרבה יותר חמצן, רקמות הגוף והמוח מחומצנות יותר מהרגיל - ומגיבות חיובית בהתאם. אותם אנשים הנושמים נשימה נכונה באופן טבעי הם רגועים, בריאים ומלאי חיים יותר.
יתרונות נוספים לנשימה הבטנית: חיזוק המערכת החיסונית, הוצאת רעלים מהגוף, עיסוי לאיברים הפנימיים כתוצאה מתנועת הסרעפת, הורדת לחץ דם, ריפוי והקלה של בעיות נשימה, השקטת התודעה ממחשבות טורדניות, מרגיעה ומשקיטה את מערכת העצבים ועוד.
השאיפה (הכנסת האוויר אל הריאות) תיעשה דרך האף. כך אנו מגיעים למקסימום של סינון האוויר וחימומו לטמפרטורה הנכונה. הנשיפה תיעשה דרך האף או הפה- בצורה איטית, עדינה ומבוקרת.
נשימה בטנית נכונה
תרגול הנשימה הבטנית
- מצאו מקום רגוע, שקט ונוח לשכב או לשבת.
- הניחו יד אחת על הבטן ויד שנייה על החזה.
- קחו שאיפה דרך האף ונשיפה דרך הפה.
- התרכזו בנשימה שלכם. שימו לב איזו יד עולה ואיזו יורדת עם כל נשימה.
- בשאיפה – קחו אוויר, תוך כדי ספירה איטית עד 4, ונפחו את הבטן כך שתעלה בעוד כ-2 ס"מ. ודאו שאתם לא מזיזים את החזה או הכתפיים, ודמיינו אוויר חם זורם פנימה, לכל חלקי הגוף.
- בנשיפה – רוקנו בעדינות את רוב האוויר מהריאות במשך ספירה עד 4. בזמן הנשיפה הבטן צריכה לרדת כלפי מטה.
- כאשר האוויר יוצא החוצה, דמיינו שכל המתח והלחץ עוזבים את גופכם.