הבטן - מרכז הכוח לגוף ולנפש
כל כך הרבה דגש ניתן לשרירי הבטן, ואכן ישנה חשיבות לחיזוק אזור הבטן, אך במאמר זה דווקא לא אתמקד בשרירי הבטן, שמייצגים את המרכיב הגופני-פיזיולוגי באזור הבטן, אלא בהבנה של אזור הבטן על פי הגישה ההוליסטית, שמשלבת ומאחדת בין הגוף, הנפש והנשמה.
כבר לפי הביטויים המקושרים לבטן, ניתן להבין שהיא מגיבה רגשית לתחושות ולגירויים חיצוניים. "פרפרים בבטן" יגרמו כתוצאה מהתרגשות או התאהבות, "תחושת בטן" היא האינטואיציה הפנימית שלנו, "הבטן מתהפכת" כשאנחנו מוטרדים ולחוצים, "בטן מלאה" על אדם היא ביטוי לטענות רבות עליו והביטוי "שומר בבטן" מבטא אגירת רגשות שקשה לנו לבטאן.
לבטן על פי הגישות ההוליסטיות יש מספר שמות וכינויים. בכל הגישות מדובר על מרכז אנרגטי בעל חשיבות עצומה אשר נמצא כ- 2,3 אצבעות מתחת לטבור.
השם HARA שמשמעו בטן (ביפנית), מייצג את צ'אקרת הטבור. צ'אקרה זו היא מרכז היציבות והכוח הפנימי, מרכז הרגשות והרגישות, ובמרכז זה אצורה אנרגיית החיים, הנותנת לנו כוח רב ועוצמה.
אזור זה מוזכר ברפואה הסינית גם כ "נקודת האחד" , נקודה שניתן באמצעות תרגולה, להשיג איחוד בין הגוף והנפש וכך להחזיר לאדם את השלמות הפנימית.
שם נוסף הוא DANTIAN אשר משמעו "מקום תרופת האלמוות", מקום האיזון והוא ממוקם מאזור הטבור לעצם החיק (פוביס). אזור זה נתפס כחדר בקרה והכוונה מתוחכם אשר מאזן בין המערכות הפיזיות והנפשיות.
גם מרכז הכובד שוכן מתחת לטבור ונקרא "מרכז הכוח" (power center), מקום קדוש, מקור החיוניות ומרכז האנרגיה והמודעות.
פרופ' מייקל גרשון קרא לאזור זה בספרו "המוח השני", וטען כי לבני האדם יש מוח נוסף שמצוי במערכת העיכול, וכי במעמקי המעיים שוכנת מערכת עצבים המכילה למעלה מ-100 מיליון תאי עצב.
וכמובן, גם מבחינה אנטומית אזור הבטן התחתונה חשוב במיוחד, שכן הוא מכיל מערכות גופניות רבות כגון: מערכת עיכול, כבד, כיס מרה, לבלב, טחול, רחם ושלפוחית שתן.
בעקבות חשיבות אזור הבטן, התפתחו גם אבחונים וטיפולים אשר עושים שימוש באזור זה.
טיפול באמצעות הנשימה הבטנית המודעת (אשר מביאה לניפוח של אזור הבטן) מסייעת לתקשר עם ה Hara ולאזן בין הגוף והנפש. נשימה זו מנחה אותנו במעבר מהפיזי אל הרוחני, מהגוף אל הנשמה. הנשימה שלנו מבחינה גופנית נושאת חמצן נקי וטהור המגיע לכל תאי הגוף, אך מבחינה רוחנית נושאת הנשימה שלנו אנרגיה בלתי נראית, אשר קרויה "פראנה" במסורת היוגית או "צ'י" ברפואה הסינית. כאשר אנו נמצאים במתח, מה שקורה כמעט לכל מבוגר, הנשימה הופכת למהירה ושטחית ואנו לא מפעילים כלל את ה-Hara (או ברמה הגופנית נפח הריאות לא מנוצל ולא מגיע מספיק חמצן לתאים). כתוצאה מכך, תהיה "חסימה" באזור, שעלולה לגרום לבעיות גופניות ולמחלות. לילדים, לעומת המבוגרים, יש מאגרי אנרגיה שלא נגמרים, שכן הילד עדיין נושם בטבעיות לבטנו הרגועה, באופן המאפשר לאנרגיה לזרום בצורה עשירה וחופשית ולעמוד זמינה ומיידית לרשותו.
שיטת האבחון והטיפול בבטן מבוססת על קשר בין אזורים שונים בבטן לאיברים פנימיים מסוימים, כמו למשל בשיאצו או טווינא. המטפל ממשש ומפעיל לחץ מתון על אזורים שונים של הבטן שכל אחד מהם מקושר לאיבר פנימי מסוים. כל תחושה של כאב, רגישות, או שוני במרקם ובטמפרטורה הם מדדים באבחון, ובהתאם לכך מוצע טיפול. על פי שיטת טיפול זו אנו יכולים לשפר את המצב הפיזי והאנרגטי של הבטן שלנו באמצעות תנועה באזור הבטן, נשימה בטנית ומודעות לאזור.
גם על פי המטפל הצרפתי פייר פלרדי, לבטן יש תפקיד מכריע בשמירה על בריאות תקינה. פלרדי טוען שכמעט לכל בעיה רפואית- החל מעייפות, אלרגיה, השמנת יתר, צלוליט, דיכאון ואפילו סרטן, יש מקור בבטן, ושם גם נמצא הפתרון. לשיטת הטיפול שלו יש מספר כללים: נשימה בטנית, אכילה איטית, מסודרת וזהירה, ספורט , תרגילים לשני המוחות, מסאז' ומדיטציה בטנית.
טיפול בבטן באמצעות עיסוי
גם פוקושין וגם Hara diagnosis הם שיטות ריפוי יפניות אשר מאבחנות באמצעות הבטן ומטפלות על ידי עיסוי בבטן, דיקור ושימוש במגנטים לשחרור "תקיעות" וחסימות בטניות.
לאנשים רבים חשוב איך הבטן נראית והם מפנטזים להשיג בטן שטוחה ומעוצבת, וכתוצאה מכך הם מחזקים ומכווצים רבות את שרירי הבטן. למרות החשיבות הגדולה שיש לחיזוק שרירי הבטן, יש להיזהר, שכן ביצוע תרגילי בטן רבים מידי יכולים להוביל לעומס גופני ונפשי בבטן. מתח באזור הבטן עקב כיווץ קבוע וכרוני מפריע לקבלת "החוכמה הפנימית" השוכנת בבטן, אינו בריא כלל ועלול לגרום לסטגנציות בטניות.
לאחר הבנת הערך הרב של אזור הבטן מבחינה רוחנית, ניתן להסיק כי חשוב ללמוד לפתח את האיזון המושלם באזור הבטן בין כוח, גמישות, הרפיה ומודעות. שמירה על המינונים הנכונים בין ארבעת המרכיבים הללו יביאו לזרימה אנרגטית וחופשית באזור הבטן, ותמנע חסימות, בעיות גופניות ומחלות.