שכבת העור בבטן
באזור הבטן ישנן 3 רקמות עיקריות: עור, שומן ושריר. כשמעוניינים לעצב את הבטן, לא פעם מתבלבלים באיזה רקמה צריך "לטפל" והיכן נמצאת הבעיה: האם בשריר החלש, בשומן הרב או בעור הרפוי? בעל מקצוע מוסמך יכול לעזור לקבוע היכן מצויה הבעיה על ידי נגיעה ומישוש ברקמות, מדידת אחוזי שומן וביצוע מבחני כוח לשריר.
במאמר זה אתמקד ב- 3 הבעיות העיקריות ברקמת העור: צלוליט, סימני מתיחה ועור עודף, ואפרט איך ניתן לטפל בהן.
הבעיות בעור אולי אינן מזיקות או גורמות להפרעות פיזיולוגיות, אך עדיין הן נחשבות כמטרד וכפגם אסתטי אשר פוגעות בדימוי הגוף.
הצלוליט הוא שומן תת עורי הנוצר עקב הצטברות של תאי שומן מתחת לעור באופן לא אחיד, מה שמקנה למראה שלו גבשושיות דמוית גרגרי קוטג' או קליפות תפוז.
מחקרים בעולם מוכיחים כי כ-90% מהנשים סובלות מצלוליט, בלי קשר לגזרתן (גם רזות) או לגילן, אשר מופיע בעיקר בירכיים, בישבן, בבטן ובמותניים.
שכבת עור בריאה (ימין) מול שכבת עור עם צלוליט (שמאל)
יש הטוענים כי הרקע להיווצרות הצלוליט הוא היסטוריה משפחתית, בעוד אחרים קושרים זאת לעלייה בגיל, להשמנה, לתזונה לא נכונה או פשוט למבנה גוף.
הסיבות להיווצרות צלוליט הן:
1) נזק או החלשות של העור עקב פגיעה במבנה הקולגן כתוצאה מזרימת דם לקויה, דבר הגורם לתאי שומן לעלות לפני העור.
2) מאגרי שומן עודפים (טריגליצרידים) אשר מצטברים בתאי השומן בשל תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית.
ניתן לטפל בצלוליט על ידי פיזורו באמצעות פעילות גופנית ועיסוי. פעילות אירובית (הליכה, ריצה, אופניים, ספינינג, ריקוד, אירובי) ממריצה את זרימת הדם לאזור הירכיים והישבן, ומעודדת את הגוף להשתמש בשומן לצורכי אספקת אנרגיה. עיסוי אינטנסיבי בתדירות גבוהה גם מעודד את זרימת הדם באיבר שבו יש צלוליט (הקרם הוא רק כיסוי, מה שחשוב הוא העיסוי). כמובן שגם אכילה מאוזנת ובריאה ושתיית מים בכמות מספקת חשובה להפחתת הצלוליט.
סימני מתיחה הינם אותם קווים אנכיים לבנים, אדומים או סגלגלים המופיעים על עורנו באזורים כמו: גב תחתון, ישבן, בטן, ירכיים, שדיים וזרועות.
סימני מתיחה
צבעם של סימני המתיחה דוהה ככל שעובר הזמן. סימני המתיחה נוצרים בשל קרעים בשכבת העור הפנימית הנקראת אפידרמיס. הקרעים נוצרים עקב פגיעה בקולגן ובאלסטין (סיבים הנמצאים בעור ואחראים לגמישותו ולחוזק שלו). מצבים של הריון ועלייה במשקל עלולים לגרום לסימני המתיחה, אך גם לתורשה ולגיל יש השפעה.
כיום, עדיין לא נמצאה תרופת הפלא אשר תעלים באופן מוחלט את סימני המתיחה, אך ישנן תרופות, משחות ופילינגים אשר יעילים בטשטוש סימני המתיחה והן מכילות חומרים אשר מטרתם לעודד ייצור סיבי קולגן חדשים בעור הפגום. ישנו גם טיפול באמצעות מכשור מתקדם, דוגמת אולטרא-סאוונד, לייזר ועוד, אשר מגביר את קצב חילוף החומרים של תאי הרקמות וקצב העברת החמצן בדם, ומעודד ייצור קולגן ואלסטין המעניקים לעור את מראהו המוצק, המתוח בעל גוון אחיד.
עור עודף נוצר אחרי ירידה משמעותית במשקל, שבה נשארים לרוב עם פחות שומן, אך עם יותר מדי עור. דיאטה או הריון יכולים לגרום לעור עודף, שבחלק מהמקרים יחזור לקדמותו גם אם לא נעשה דבר. אך לעיתים העור העקשן נשאר, ואז יש לנסות לפעול לצמצומו.
ישנן דרכים רבות לצמצם את עודפי העור, למשל:
- פעילות גופנית – אירובי, כוח וגמישות.
- אי דחיית ירידה במשקל (בעת הצורך) – ככל שאנחנו מתבגרים, העור שלנו מאבד את האלסטיות שלו באופן טבעי. משמעות הדבר היא שככל שנהיה יותר צעירים בגיל שבו אנחנו מאבדים את המשקל, כך הסיכוי שהעור יצטמצם מעצמו גדל.
- ירידה מאוזנת במשקל – ירידה איטית ויציבה היא הדרך הטובה ביותר לדיאטה והיא זאת שתעזור לכם לשמור על העור הדוק במהלך התהליך. בדרך זו, העור מתכווץ לאט ובדרך טבעית.
- זירוז זרימת הדם בעור – פילינג, קרם קולגן, עיסוי טיפולי.
- שתיית מים – עור בריא הוא עור שמקבל לחות, ואחת הדרכים הטובות ביותר לדאוג לזה היא שתיית מים.
- סבלנות – לעור לוקח 6 חודשים לפחות להגיע למצב שבו הוא הדוק ומתוח סביב הגוף החדש שלך.
- אכילת מזונות המשפיעים לטובה על העור – כן חלבון רזה, ירקות ופירות, לא למאכלים עתירי שומן.
- חשיפה לא רבה מידי לשמש – שיזוף רב גורם להזדקנות העור.
לא משנה מה הבעיה בעור: צלוליט, סימני מתיחה או עור עודף, הטיפול לכולם כולל בתוכו 3 מרכיבים עיקריים: ביצוע של פעילות גופנית קבועה להגברת זרימת הדם לעור ולהפחתת השומנים, תזונה מאוזנת ובריאה ועיסוי אינטנסיבי לאזור הפגוע לצורך פיזור וחידוש הקולגן שבעור. אז לפני שאתם מחליטים להוציא כספים על ניתוחים ושיטות טיפולים יקרות, תנסו את שיטות הטיפול הטבעיות, הפשוטות והזולות האלו.