אימון כושר ביתי - ממוקד ותכליתי
בעידן הנוכחי, שבו ניתן לעשות כמעט הכל בלחיצת כפתור, נוצרות לא מעט בעיות בריאותיות בעקבות אורח החיים הסדנטרי (שאינו דורש פעילות פיזית). השמנה, סוכרת וכאבי גב, ברכיים וצוואר הם רק דוגמאות להשפעה המזיקה של חוסר התנועה והפעילות הגופנית על גופנו.
יחד עם זאת, אם נדע לנצל את ההתמכרות הטכנולוגית לטובת גופנו, אולי עוד נוכל להצילו מהמחלות שצופנות לו בעתיד.
אז איך נוכל לנצל את הטלוויזיה, המחשב, אינטרנט, אייפון, אייפד וכל הגאדג'טים השונים לתועלת גופנו? אימון כושר ביתי באמצעות סרטונים או DVD.
אימון ביתי מול הטלויזיה
האימון הביתי יכול להיות אימון בלעדי בפני עצמו או ניתן לשלבו יחד עם מסגרות אימונים נוספות.
במאמר זה אפרט בפניכם את היתרונות והחסרונות של האימון הביתי כדי שתוכלו להחליט אם סוג זה של אימון מתאים לכם.
יתרונות
- נגיש וזמין בכל עת- בסקר שנערך על ידי משרד הבריאות נמצא כי "אין לי זמן" הוא הגורם השכיח ביותר לחוסר עיסוק בפעילות גופנית. היתרון המוביל לאימון הביתי הוא שניתן להתאימו ללוח הזמנים העמוס שלנו ולבצעו בכל שעה ביום, ואף לחלק את האימון למספר חלקים. אין צורך יותר להתאים את עצמנו לשעות פעילות של חדר כושר או סטודיו, שלעיתים לא נוחות עבורנו, מהיום נתאמן מתי שמתפנה לנו זמן.
- חוסך בזמן- בהמשך לסיבת ה"אין לי זמן" להתאמן, באימון הביתי לא צריך לבזבז זמן על התלבשות, על נהיגה הלוך וחזור לחדר כושר, על חיפוש חנייה, על המתנה לשיעור שיתחיל או על ציוד ומכשירים שיתפנו. צריך רק לחזור הביתה ולהתחיל להתאמן.
- חוסך בכסף- אין מה לעשות שעם יוקר המחייה צריך לחשוב על כל שקל שיוצא מכיסנו. באימון הביתי חוסכים בהוצאות ולא משלמים על מנוי חודשי קבוע לחדר כושר או סטודיו, שלעיתים לא מנוצל, וגורם לתסכול על "זריקת כסף לחינם". אולי יש צורך בהוצאה חד פעמית על אביזרי כושר כמו: מזרן, גומייה ומשקולות, אך לפחות לא מדובר על תשלום קבוע.
- פרטיות ונוחות- באימון הביתי מרגישים בנוח עם גופנו ולא צריך לדאוג ממבטים ומהטרדות של אנשים אחרים, אין צורך להתגנדר בשביל אף אחד (אפשר להתאמן בפיג'מה אם רוצים...) או לדאוג איך נראים. ניתן פשוט להתרכז באימון ובמטרתו ולא במה יחשבו עלי אנשים אחרים. בנוסף, ניתן להתאים את המוזיקה, המזגן ואווירת האימון לעצמנו.
- ממוקד למטרה ולקצב שלך- האימון הביתי הוא ממוקד, תכליתי ונבחר בהתאם למטרות ולצרכים שלנו, כך שלא הולכים לאיבוד בין מגוון השיעורים המוצעים. אם המטרה היא למשל לרדת במשקל, נבצע פעילות אירובית ולא נתפתה להיכנס לשיעורים שמטרתם היא שונה. כמו כן, ניתן להתאמן ולהתקדם בהתאם לקצב האישי, בלי לחץ חיצוני, ולהגיע לגבול היכולת האישית ולא על פי הקצבים והיכולות של אנשים אחרים, שלעיתים גבוהים משלנו ועלולים לגרום לנו לפציעות.
- המאמן תמיד נמצא- לא פעם קורה כי מגיעים לחדר כושר או לסטודיו ומגלים כי המאמן הקבוע שלכם חולה, בחופש או עזב. באימון הביתי אין אכזבות, צריך רק ללחוץ על play והמאמן האישי מופיע תמיד לפי דרישה.
- אין תירוצים- האימון הביתי מצמצם את מספר הבעיות שבגללן נדחה את ביצוע האימון. תירוצים כמו : מזג אוויר חם / סוער, בעל / אישה חוזרים מאוחר, אין לי זמן, לא הייתי בכלל בבית היום, לא רלוונטיים. האימון בבית פותר את כל הבעיות.
- מודל חיקוי למשפחה- משפחתנו, ובעיקר ילדנו רואים בנו דמות לחיקוי. הילדים בוחנים, לומדים ומעתיקים את התנהגותנו, אז אולי ניתן להם לחקות את הדמות הטובה והבריאה שלנו? באימון הביתי הילדים יוכלו לצפות בכם מתאמנים ושומרים על אורח חיים בריא, וכך יוכלו להפנים את ההתנהגויות וההרגלים הבריאים. שימוש דוגמה הוא החינוך הטוב ביותר לילדנו.
- היגיינה וניקיון- אימון בחדר כושר או בסטודיו מלווה לא פעם מרתיעה מהמזרן המיוזע, מהשיער על המשקולות, מהלכלוך על מתקני הכושר ומחשיפה לאנשים חולים. אין כמו אימון בבית שלנו להרגשה נעימה ומזמינה. אז אם אתם חוששים מחיידקים, אימון ביתי הוא האימון בשבילכם.
חסרונות
- אין יחס אישי ותיקונים- באימון הביתי אין את המאמן שיגע בנו ויאמר מילה טובה ומעודדת כשקשה ויתקן במידה וביצוע התרגיל לקוי.
- אפשר "לרמות" בסטים- באימון הביתי אין פיקוח של המאמן וניתן להפסיק את התרגיל כשקשה.
- דורש משמעת עצמית ומחויבות- האימון הביתי דורש מוטיבציה אישית גבוהה, שכן אין מי שיתקשר לשאול לשלומכם אם לא התאמנתם או הגעתם לחדר כושר או סטודיו.
- הסחות דעת בבית- אימון ביתי יכול להיות מלווה בהפרעות ביתיות כמו: טלפונים, ילדים, שכנים. יש צורך לדאוג לכך שלא יפריעו לכם למשך האימון.
- אין פעילות חברתית- למרות שאפשר להתאמן בבית עם חבר/ה, האימון הביתי לרוב מבוצע לבד. כך שאם המטרה שלכם באימונים היא חברתית, האימון הביתי לא מיועד לכם.
כמצוין מעלה, לאימון בנוחות הביתית יש המון יתרונות שיכולים לעזור לכם לבצע פעילות גופנית ולדבוק בה, ועליכם לבחון ולבדוק האם סוג זה של אימון מתאים לכם ולאופייכם.
לא משנה היכן ואיך אתם מחליטים להתאמן, העיקר תתאמנו ותשמרו על הבריאות.